Danezii au descoperit aproape 100 de exoplanete

Aproape 100 de exoplanete – planete care orbitează în jurul unor stele aflate în afara Sistemului Solar – au fost descoperite de curând de oamenii de ştiinţă din Danemarca, informează Press Association. more | mai mult »

Randers HK – SCM Craiova 25-29 » Oltencele au învins în Danemarca și s-au calificat în „sferturi”

Handbalistele de la SCM Craiova aveau nevoie de un punct pentru a fi sigure de calificarea în ”sferturi”, dar nu s-au mulțumit cu jumătăți de măsură. După HC Zalău, SCM Craiova s-a more | mai mult »

Danemarca vrea să interzică purtarea vălului islamic în spaţiile publice

Guvernul danez a propus marţi interzicerea vălului islamic în spaţiile publice, devenind probabil următoarea ţară europeană care să limiteze purtarea îmbrăcămintei religioase, relatează AFP. „Este incompatibil cu valorile societăţii daneze şi lipsit more | mai mult »

HANDBAL. CSM București, VICTORIE clară în Danemarca. „Tigroaicele” rămân liderele grupei

CSM București a câștigat cu scorul de 31-26 partida jucată, duminică, în deplasare, la Midtjylland, în Grupele Principale ale Ligii Campionilor. CSM București a învins-o, duminică, pe FC Midtjylland (scor 31-26), într-o more | mai mult »

Premiera in Danemarca, peste 1.000 de tineri sunt cercetati de de Politie din cauza unor postari pe Facebook

Peste 1.000 de tineri sunt cercetati in Danemarca pentru difuzarea pe reteaua de socializare Facebook a unor inregistrari video care prezinta un raport sexual intre doi adolescenti de 15 ani, au anuntat more | mai mult »

O tânără de 26 de ani, abandonată la orfelinat și, apoi, adoptată în Danemarca, își caută părinții biologici în județul Vaslui: ”Ajutați-mă să-mi găsesc familia mea mare românească!”

O tânără care a fost adoptată de o familie din Danemarca, la vârsta de 3 ani, își caută disperată părinții biologici, ambii originari din județul Vaslui, precum și cei 15 frați, despre more | mai mult »

Cea mai modernă închisoare din lume e în Danemarca

În apropierea oraşului danez Gundslev a fost construită „cea mai umană închisoare din lume”, care a fost denumită Storstrem. Valoarea proiectului s-a ridicat la 160 de milioane de dolari, scrie Daily Mail. more | mai mult »

Danemarca își intensifică eforturile pentru prevenirea atacurilor cibernetice

Danemarca intenționează să aloce mai multe fonduri pentru a intensifica eforturile de prevenire a atacurilor cibernetice, ca parte a unei strategii ce va fi prezentată la începutul anului viitor, a declarat marți more | mai mult »

Danemarca, ultima echipa europeana calificata la CM-2018

Reprezentativa Danemarcei s-a calificat la Cupa Mondiala din 2018, dupa ce a invins, marti, in deplasare, cu scorul de 5-1, selectionata Irlandei, in mansa secunda a barajului. In tur, scorul a fost more | mai mult »

Alertă de securitate în Danemarca. Porţi de îmbarcare, ÎNCHISE din cauza unor ameninţări la adresa unei companii aeriene turce

Autorităţile din Danemarca au dispus suspendarea unor curse aeriene pe Aeroportul internaţional din Copenhaga, din cauza unor ameninţări la adresa companiei turce Atlasglobal, informează site-ul agenţiei Reuters. Nouă porţi de îmbarcare au more | mai mult »

A căzut o ofertă de 1 miliard de dolari. Cel mai mare creditor ipotecar din Danemarca anulează listarea la bursă

Oferta publică programată de creditorul ipotecar danez Nykredit Realkredit a fost anulată, societatea invocând faptul că a găsit alte mijloace de finanțare. Pe o piață nordică de acțiuni cu multe dezamăgiri, un more | mai mult »

Cinci eleve din Slatina sunt beneficiarele unor burse acordate de un ONG din Danemarca

Cinci eleve sunt beneficiarele unor burse acordate de un ONG tinerilor capabili de performanţă, dar cu posibilităţi materiale precare. Una dintre acestea a încheiat examenul de Bacalaureat, în vară, cu media 10. more | mai mult »

Fotbal: Norvegianul Age Hareide, la cârma naționala Danemarcei până în 2020

Norvegianul Age Hareide va rămâne pe banca tehnică a naționalei de fotbal a Danemarcei până în 2020, a anunțat Federația daneză. În vârstă de 64 de ani, Hareide a preluat naționala Danemarcei more | mai mult »

Duş rece în Danemarca

Campioana en-titre a României la handbal feminin, CSM Bucuresti, a fost învinsa, duminica, pentru prima data în actuala stagiune a Ligii Campionilor, scor 22-25 (14-13), în deplasare, cu danezele de la Nykobing more | mai mult »

Un producător de armament din Danemarca, partener al General Dynamics, companie cu care România începe acum să lucreze, intrat în insolvență

Producătorul danez de armament Falck-Schmidt, care a încheiat un parteneriat cu americanii de la General Dynamics pentru a produce transportoare blindate 8×8, a intrat în insolvență, a anunțat agenția de știri bulgară more | mai mult »

„Danemarca merge la Campionatul Mondial, deşi s-a mulţumit cu biscuiţi la final”. Ce scrie presa daneză după egalul cu România: „Să nu turnăm vodka şi să strigăm ”Nazdarovya'”

Danemarca s-a „împiedicat” acasă cu România, în ultimul meci al preliminariilor după ce a remizat, scor 1-1, aceasta fiind concluzia presei daneze după cele 90 de minute de la Copenhaga. România a more | mai mult »

Pentru prima oara dupa al Doilea Razboi Mondial, Danemarca face apel la armata pentru a pazi sinagoga si ambasada Israelului din Copenhaga

Danemarca a facut apel la armata, vineri, in prima zi a sarbatorii evreiesti Yom Kippour, pentru a pazi ambasada Israelului si marea sinagoga din Copenhaga, care a fost in 2015 tinta unui more | mai mult »

Embassy of Romania in Copenhagen: Întâlnire cu foști fotbaliști ai echipei naționale

Cu ocazia desfășurării meciului de fotbal Danemarca-România (8 octombrie 2017), Ambasada României la Copenhaga are plăcerea de a vă invita la o întâlnire cu foști fotbaliști ai echipei naționale și reprezentanți ai more | mai mult »

Meciul Danemarca-Romania CM 2018 din 8 Oct. de la Copenhaga se va juca cu casa închisă ! Peste 30.000 de bilete deja vîndute

Federația Daneză de Fotbal a anunțat că s-au vândut toate biletele pentru partida dintre România și Danemarca, de la 8 Octombrie (ora 18.00), de la Copenhaga. Billetsalget til landskampen mod Rumænien runder more | mai mult »

Ha :) ! Nationaliștii din Parlamentul Danemarcei au fost în delegaţie în Romania. Vor neaparat sa scape de pârnaiașii români care au umplut pîna la refuz penitenciarele daneze. Cîti bani o sa ofere Danemarca caraliilor români, ca sa se poarte „reverențios” cu pușcariașii

Şeful Poliţiei Române, chestorul principal de poliţie Bogdan Despescu, a primit miercuri vizita delegaţiei parlamentare a Regatului Danez, condusă de Peter Skaarup, şi a Excelenţei Sale Karsten Vagn Nielsen, ambasadorul Regatului Danemarcei more | mai mult »

 

„Românii sint cei care fac curatenie în Danemarca” – românii accepta slujbele pe care danezii le refuza

Din 15.000 de români aflati in Danemarca, peste 2000 lucreaza la curatenie…
Peste 30% din românii veniti la munca in Danemarca, cca 3000, lucreaza in agricultura…
Românii au „grønne fingre-degete verzi”, se pricep la munca de la ferme, agricultura, cresterea animalelor si de cele mai multe ori accepta salarii modeste, chiar si sub cele pe cere le cereau polonezii.
„Noii polonezi” ai Danemarcei sînt românii.
work

Rumænere rydder op efter os

Mange af de rumænere, der søger til Danmark for at arbejde, er i dag beskæftiget i rengøringsbranchen, hvor man anser dem for hårdtarbejdende – og så tager de job, som det ikke er muligt at få danskerne til at søge. 

Aldrig er så mange mennesker kommet til Danmark på bare et år, og aldrig har en så stor del af den årlige statistiske lagkage tilhørt rumænske statsborgere, som nu har overhalet polakkerne i indvandringsstatistikken. Dette konkluderer nye tal fra Danmarks Statistik, som viser at 2013 satte dansk rekord med 56.276 indvandrere.

Rumænerne fylder især meget i statistikken. De søger nemlig i stigende grad til Danmark for at arbejde. Således kom 4.398 rumænere til Danmark i 2013. En stigning på 144 procent over fem år. Men hvem er de egentlig, dem vi nu skal til at kalde vores naboer?

Rumænerne gør rent, og de har grønne fingre. Det viser en kortlægning af østeuropæeres arbejde i Danmark fra 2013 foretaget af Københavns Universitet, hvori der indgik tal for 9.195 rumæneres arbejdsforhold.
 
Knap 2.000 rumænere viste sig at være beskæftiget med rengøring, hvilket svarer til omkring 21 procent af de adspurgte. 30 procent arbejde inden for landbrug. Det gør de to brancher til de største danske aftagere af rumænsk arbejdskraft.

Jobs som danskerne ikke gider

Rengøringsbranchen og landbruget har svært ved at tiltrække etnisk dansk arbejdskraft, og begge brancher lægger i undersøgelsen vægt på østeuropæernes arbejdsomhed og lave lønninger. 

Direktør i Danmarks tredjestørste rengøringsfirma Alliance + Henrik Nordenlund udtrykker stor glæde over firmaets mange østeuropæiske ansatte, som omfatter både slovenere, tjekker, estere, polakker og rumænere. 

„Vi har ikke tal på vores ansattes specifikke nationaliteter, men jeg anslår ca. 70 procent af vores ansatte i københavnsområdet har anden etnisk herkomst end dansk. De er en meget, meget vigtig del af vores virksomhed.”

Og det er nok ingen tilfældighed, at Alliance + er glad for sine østeuropæiske rengøringsfolk. Tal fra undersøgelsen viser, at 70 procent af de deltagende rengøringsvirksomheder lagde vægt på, at østeuropæerne er mere arbejdsomme og motiverede end deres danske kollegaer.  Kun syv procent lagde vægt på lavere lønomkostninger som grund til ansættelsen. 

Mangler ansøgere

Rengøringsvirksomheden ISS har heller ikke tal på, hvor mange af deres medarbejdere, der kommer fra Rumænien. Kommunikationschef Anne Anker fortæller, at virksomheden ikke specifikt efterspørger bestemte nationaliteter, men at man simpelthen ikke får ansøgninger fra etniske danskere.

„Det, vi oplever, er, at det kan være svært for os at rekruttere etniske danskere til de job, vi tilbyder inden for vores rengøringsforretning. Derfor går jobbene naturligvis til andre, som ønsker dem.”

Rumænerne indtager landbruget

Landbruget er en anden vigtig aftager af rumænsk arbejdskraft. 30 procent af rumænerne fra 2013-undersøgelsen viste sig at være beskæftiget inden for landbrugsområdet, som bl.a. omfatter gartnerier og planteskoler. Her er de faktisk ved at overhale polakkerne som den største gruppe.

Forklaringen fra arbejdsgiverside skal her findes et andet sted end i rengøringsbranchen – nemlig i den lave løn. 49 procent af de adspurgte arbejdsgivere svarede, at det var afgørende for ansættelsen af østeuropæisk arbejdskraft.

Centerleder på Sociologisk Institut, FAOS ved Københavns Universitet, Søren Kaj Andersen har været med til at udforme rapporten om østeuropæernes arbejde herhjemme. Han mener, at rumænerne stiller lavere krav til lønninger, end eksempelvis polakker.

„Det er markant, at rumænerne vinder ind på polakkerne inden for landbrugsarbejdet. Vores undersøgelser viste, at der i landbruget var lønninger helt ned under 80 kr. i timen. Det vil mange polakker ikke acceptere, men det vil rumænerne, som kommer fra et markant fattigere land.”

 

Rumænere rydder op efter os – Nationalt | www.b.dk

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: