Fotbal: Un internaţional danez a supravieţuit unei tentative de asasinat

Nicki Bille Nielsen, un fotbalist cu un gol şi trei selecţii pentru naţionala Danemarcei, a supravieţuit unei tentative de asasinat care a avut loc de Crăciun în casa lui din Copenhaga, jucătorul more | mai mult »

National Geographic Romania: Copenhaga, perfect pentru orice fel de vacanță

Momentul în care ajungi în Copenhaga pentru sărbătorile de iarnă poate părea ca un vis. Capitala strălucește în lumini colorate și atmosfera magică te învăluie din prima secundă. Brazii împodobiți, casele înguste, more | mai mult »

A plecat în Danemarca să studieze, s-a întors în România să dezvolte!

A studiat patru ani în Danemarca şi a dorit să aducă în Craiova cele mai noi concepte în marketing şi design. După patru ani petrecuţi printre profesionişti, îşi doreşte să aplice în more | mai mult »

Prosport.ro : Nicklas Bendtner, arestat în Danemarca! Fapta reprobabilă comisă de fostul atacant de la Arsenal şi Juve

Nicklas Bendtner (30 de ani) a fost arestat de poliţia din Danemarca, după un conflict cu un taximetrist la finalul unei seri în care a petrecut în club. Acuzat că i-a rupt more | mai mult »

Danemarca a trimis pe teren un 11 de amatori, din care au facut parte un tamplar si un mecanic de barci, la meciul cu Slovacia. Cat s-a terminat partida

Jucatorii de Mondial ai nationalei Danemarcei au refuzat sa mai joace pana la clarificarea situatiei drepturilor de imagine. Cum Federatia Daneza a fost refuzata de acestia, a apelat la fotbalisti amatori, din more | mai mult »

Cotidianul NordJyske din Danemarca : 400 rumænere tilset af læger efter politiske protester Politi brugte fredag vandkanon og tåregas mod rumænske demonstranter, der er utilfredse med landets regering. Dragnea, Dancila, Carmen Dan, AFARĂ băi, nenorociților !

Over 400 personer har haft brug for lægehjælp, efter at demonstrationer i Rumænien fredag udviklede sig voldeligt, og politiet så sig nødsaget til at benytte tåregas. Demonstrationerne var arrangeret af rumænere, der more | mai mult »

News.ro | Jucătorii din naţionala daneză au închiriat un avion privat pentru ca Jonas Knudsen să-şi poată vedea fetiţa nou-născută

Jucătorii din naţionala daneză au închiriat un avion privat pentru ca fundaşul Jonas Knudsen să plece în Danemarca pentru a-şi vedea fetiţa nou-născută, relatează sport.es. elecţionerul Age Hareide i-a permis lui Knudsen more | mai mult »

Adrian Petre a promovat cu Esbjerg în prima ligă din Danemarca

Adrian Petre a promovat cu Esbjerg în prima ligă din Danemarca. Atacantul român adus de la UTA n-a evoluat azi, în ”returul” barajului cu Silkeborg. După ce a cedat în tur, scor 0-1, more | mai mult »

Postul impus de religie pune în pericol siguranţa oamenilor! În Danemarca, în Ramadan, se recomandă concediu

Ministrul imigraţiei şi integrării din Danemarca, ale cărui declaraţii despre străini au generat adeseori polemici, i-a invitat luni pe musulmani să-şi ia concedii în perioada Ramadanului în numele securităţii muncii, informează AFP. more | mai mult »

Show Adrian Petre în Danemarca! Hattrick entuziasmant pentru român + Reacția sa după meci

Românul Adrian Petre (20 de ani) a avut o evoluție entuziasmantă în meciul câștigat azi de echipa sa, Esbjerg, scor 5-2 în fața lui Nykobing, în Liga 2-a din Danemarca. Petre a more | mai mult »

StreetFood Frederikshavn angajeaza 2 bucatari români cu experienta. Salariu 1500 euro plus cazare și masa

StreetFood Frederikshavn : Vi søger 2 kokke som har erfaring fra arbejde i et køkken. Løn 1500 euro svarende til kr 11.000 plus kost og logi. Send venligst CV med foto til more | mai mult »

Telenovelă între doi „cărăuşi” de Danemarca. Doi şoferi de microbuz s-au certat între ei şi au ajuns la tribunal

B.R. (35 ani), cu domiciliul în Comăneşti, a fost trimis în judecată, anul trecut, de către procurorii DIICOT Bacău, pentru infracţiunile de acces ilegal la un sistem informatic, violarea secretului corespondenţei şi more | mai mult »

Danemarca vrea DESFIINȚAREA „societății PARALELE”

Guvernul danez a prezentat joi un plan care vizează desfiinţarea tuturor ‘ghetourilor’ din ţară – deseori descrise ca „societăţi paralele” – până în 2030, relatează dpa.  „Am stabilit un obiectiv clar – more | mai mult »

Danezii au descoperit aproape 100 de exoplanete

Aproape 100 de exoplanete – planete care orbitează în jurul unor stele aflate în afara Sistemului Solar – au fost descoperite de curând de oamenii de ştiinţă din Danemarca, informează Press Association. more | mai mult »

Randers HK – SCM Craiova 25-29 » Oltencele au învins în Danemarca și s-au calificat în „sferturi”

Handbalistele de la SCM Craiova aveau nevoie de un punct pentru a fi sigure de calificarea în ”sferturi”, dar nu s-au mulțumit cu jumătăți de măsură. După HC Zalău, SCM Craiova s-a more | mai mult »

Danemarca vrea să interzică purtarea vălului islamic în spaţiile publice

Guvernul danez a propus marţi interzicerea vălului islamic în spaţiile publice, devenind probabil următoarea ţară europeană care să limiteze purtarea îmbrăcămintei religioase, relatează AFP. „Este incompatibil cu valorile societăţii daneze şi lipsit more | mai mult »

HANDBAL. CSM București, VICTORIE clară în Danemarca. „Tigroaicele” rămân liderele grupei

CSM București a câștigat cu scorul de 31-26 partida jucată, duminică, în deplasare, la Midtjylland, în Grupele Principale ale Ligii Campionilor. CSM București a învins-o, duminică, pe FC Midtjylland (scor 31-26), într-o more | mai mult »

Premiera in Danemarca, peste 1.000 de tineri sunt cercetati de de Politie din cauza unor postari pe Facebook

Peste 1.000 de tineri sunt cercetati in Danemarca pentru difuzarea pe reteaua de socializare Facebook a unor inregistrari video care prezinta un raport sexual intre doi adolescenti de 15 ani, au anuntat more | mai mult »

O tânără de 26 de ani, abandonată la orfelinat și, apoi, adoptată în Danemarca, își caută părinții biologici în județul Vaslui: ”Ajutați-mă să-mi găsesc familia mea mare românească!”

O tânără care a fost adoptată de o familie din Danemarca, la vârsta de 3 ani, își caută disperată părinții biologici, ambii originari din județul Vaslui, precum și cei 15 frați, despre more | mai mult »

Cea mai modernă închisoare din lume e în Danemarca

În apropierea oraşului danez Gundslev a fost construită „cea mai umană închisoare din lume”, care a fost denumită Storstrem. Valoarea proiectului s-a ridicat la 160 de milioane de dolari, scrie Daily Mail. more | mai mult »

 

Danemarca a devenit în ultimii ani un adevărat El Dorado pentru sute de sătmăreni…

Danemarca a devenit în ultimii ani un adevărat El Dorado pentru sute de sătmăreni care se află în căutarea unui loc de muncă. Totul a început prin liceele cu profil agricol din judeţ, care în urmă cu mai bine de zece ani au început să recruteze, în colaborare cu statul danez, tineri cu vârste cuprinse între 18-30 de ani care să muncească în fermele de porci sau vaci din Danemarca. Cum cei mai mulţi dintre cei care au plecat au reuşit să îşi asigure un trai decent, sute de alţi tineri le-au urmat exemplul. Dacă o parte au plecat prin intermediul şcolilor, cei mai mulţi au plecat la negru. Există şi exemple de succes, persoane care după ce au muncit în Danemarca s-au întors în ţară şi şi-au deschis propriile ferme, după modelul danez. Ferme care în scurt timp au devenit afaceri de succes. Fenomenul este mai actual ca niciodată, în condiţiile în care situaţia economică şi socială din România este puternic afectată de criza economică. Aşa se face că numai anul trecut au plecat zeci de tineri. Numărul lor nu se cunoaşte cu exactitate, căci nicio instituţie a statului român nu s-a arătat prea interesată de soarta acestora.

Totul a început în 2001
“Migraţia sătmărenilor spre fermele din Danemarca a început în 2001, mai exact în Carei. La acea dată, printr-un parteneriat între Grupul Şcolar “Simion Bărnuţiu” Carei şi Instituţia Europeană de Management Agricol din Danemarca, zeci de tineri absolvenţi de profil agricol, cu vârste cuprinse între 19 – 30 de ani, au fost selecţionaţi pentru a lucra în Danemarca. La acea dată, fiecare cursant a trebuit să achite o sumă de aproximativ 1.000 de lei, care a reprezintat taxa pentru iniţierea cursanţilor în tainele zootehniei timp de patru luni, condiţie impusă de către reprezentanţii statului danez. Odată ajunşi în Danemarca, elevii au urmat o perioadă de pregătire de trei ani, din care opt luni de şcoală, respectiv 16 luni de practică. După absolvirea şcolii, elevii au primit diplome de fermieri şi au primit, în acelaşi timp, şi dreptul de rezidenţă. “Danemarca are un deficit serios de forţă de muncă în sectorul zootehnic. De aceea s-a orientat înspre ţara noastră. Absolvenţii s-au bucurat de nişte condiţii impecabile, iar în acelaşi timp salariul după absolvirea celor trei ani de studiu este de minim 2.000 de euro. Pot să vă spun că toţi au fost deosebit de mulţumiţi”, a declarat fostul director al liceului careian, Mircea Nadăş.

Peste 1.000 de persoane plecate numai din Carei
Potrivit aceleiaşi surse, numai din zona Careiului au plecat în ultimii ani peste 1.000 de persoane. “În ultimii 10 ani, prin intermediul Grupului Şcolar Simion Bărnuţiu au plecat peste 300 de elevi. Aceştia şi-au dus mai apoi şi neamurile, prietenii, prietenele. În total, pot să spun că au plecat cel puţin 1.200 de persoane. Mai pleacă şi acum foarte mulţi la noroc. Şi spunem asta pentru că ştim tot mai multe cazuri de români care sunt trimişi la şcolarizare de fermierii danezi, fiind stimulaţi şi de subvenţiile pe care le acordă Danemarca”, a precizat Mircea Nadăş. La cei peste 1.000 de careieni se mai adaugă sute de sătmăreni din toate colţurile judeţului, care şi-au încercat norocul în Danemarca.

Condiţii atractive

Candidaţii care vor să muncească oficial în Danemarca, prin intermediul instituţiilor de învăţământ din România şi Ministerul Agriculturii din Danemarca, trebuie să aibă vârsta între 18-30 de ani, să fi absolvit liceul agricol sau facultăţile de zootehnie şi medicină veterinară. Alte specialităţi nu sunt admise, cel puţin la nivel oficial. Pot candida şi studenţii din ani terminali, specialităţile menţionate. Experienţa de muncă în domeniul agricol constituie avantaj. Aplicanţii trebuie să fie flexibili cu privire la data de începere a muncii. Constituie avantaj, de asemenea, carnetul de conducere şi experienţa în condusul tractorului. Cei care vor fi selectaţi trebuie să aibă responsabilitate şi flexibilitate în îndeplinirea sarcinilor şi motivaţie pentru munca grea. Sarcinile pe care le vor avea cei selectaţi sunt hrănirea animalelor, curăţarea grajdurilor, efectuarea de injecţii, asistenţă la naşterea animalelor, întreţinerea şi repararea echipamentelor din ferme, ţinerea evidenţei animalelor, inseminarea animalelor, efectuarea de tratamente de bază. Salariul cu care vor fi plătiţi este de 1.260 de euro/brut/lună. Din salariu se scade impozitul şi contribuţia pe piaţa muncii. Pentru fiecare an lucrat în Danemarca, stagiarii pot solicita la autorităţile locale daneze o anumită deducere de impozit. Unii angajatori oferă cazare în ferme, contracost. Alţii îi pot ajuta pe cei selectaţi să găsească cazare în apropierea fermei. Chiria lunară plătită de o persoană este între 200- 300 euro.

Atenţie la ţepe şi ţepari
Există chiar şi liste cu locuri de muncă care trebuie evitate. Acestea se găsesc pe diferite site-uri, unul dintre ele este şi www.danemarca.activeboard.com. Astfel, românii sau cunoştinţele lor care au fost înşelate la locul de muncă îşi postează propriile experienţe, astfel încât concetăţenii lor să nu mai aibă aceeaşi neşansă. Dacă unele situaţii nu sunt atât de grave, altele sunt de-a dreptul tragice. “Marcel Van Den Hengel – fermă vaci. Un dobitoc de fermier! Soţul meu a lucrat acolo cinci luni de zile. Înainte să ajungă soţul meu, într-o perioadă de un an de zile a schimbat şapte oameni. Două dintre persoanele care au rezistat mai mult (un băiat din Polonia şi unul din Ucraina), acum, au nevoie de operaţii la spate. Ferma lui arată impecabil, e drept, dar asta datorită sclavilor. Vă recomand cu multă sinceritate să ocoliţi ferma. Dacă nu mă credeţi pe cuvânt, cel puţin o dată la 3 luni are anunţ de angajare pe net“, a scris Mariana pe forumul danemarca.activeboard.com.
Ciprian Bâtea

 

La muncă în fermele din Danemarca

Comentarii

Comentarii

0 Responses to Danemarca a devenit în ultimii ani un adevărat El Dorado pentru sute de sătmăreni…

  1. Cristina spune:

    existå Politie in Danemarca

  2. ak47cccp spune:

    bine punctat acest articol felicitari redactiei sa nu creada ca aici totul e ok totul este un risk eu am patito de 2 ori

  3. va rog frumos ,daca sa gasi un loc de munca intro ferma va multumesc nr de tele 0746100831

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: